Er du barn eller ungdom, og har blitt utsatt for noe ubehagelig på nett? Her får du råd om hva du bør gjøre og hvor du kan søke hjelp.
Hvis du opplever mobbing, trakassering, trusler eller har andre ubehagelige opplever på nett eller mobil er det viktig at du snakker med noen om hva som har skjedd. Det kan være vanskelig å be om hjelp. Kanskje er du redd for at mamma eller pappa skal få vite om det, og kanskje er det flaut å fortelle. Det kan til og med være noe du ble advart mot, men det er viktig at du snakker med noen du stoler på, slik at du får hjelp.
Dersom du synes det er vanskelig å snakke med noen ansikt-til-ansikt om det som har skjedd, finnes det også flere nettsider med godt innhold, gode spørsmål-og-svar-tjenester på nettet og chattetjenester hvor du kan spørre om det du lurer på anonymt:
– Alarmtelefonen for barn og unge: Telefon 116 111 (døgnåpen telefon)
En gratis nødtelefon for barn og unge som lever med vold, overgrep eller omsorgssvikt.
– korspahalsen.no: Tjenesten er anonym og gratis, og driftes av Røde Kors
Kors på halsen er et sted du under 18 år kan ringe, maile eller chatte med voksne du kan stole på, og som ikke kan se hvem du er. Du kan fortelle om alt, både de gode tingene og det du synes er vondt og vanskelig.
– Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
– Mental Helse Ungdoms hjelpechat: mentalhelseungdom.no/chat (søndag-fredag kl. 18.00-21.00)
– snakkommobbing.no: En nasjonal chattjeneste drevet av Blå kors for barn og unge mellom 9 og 19 år.
– sexogsamfunn.no: På Sex og samfunns chat kan du ta opp spørsmål som omhandler sex, seksualitet og seksuell helse.
– ung.no: På ung.no får du blant annet svar på spørsmål om kropp, sex og seksuelle overgrep. Nettstedet er offentlig (drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) og inneholder anonym og kvalitetssikret informasjon rettet mot ungdom.
– ungdomstelefonen.no: Dette er Skeiv ungdoms hjelpetelefon, hvor ungdom kan få svar på spørsmål om seksualitet, kjønn og identitet. Tjenesten tilbys på telefon, chat og melding.
Her er noen råd om hva du bør gjøre dersom du (eller en som står deg nær) har fått bilder eller videoer spedt på nettet uten samtykke.
– Samle bevis:
Det er utrolig viktig at du tar vare på alt av bevis du kommer over. Hvis du blir truet på melding eller i chatten på sosiale medier, ta skjermbilde. Du kan også be en venn om å ta bilde med en annen mobil av trusselen du har mottatt.
Lagre lenken/URL der bilder eller videoer er spredt, og ta en skjermdump eller skjermvideo av nettsiden.
– Gjør lydopptak: Hvis noen ringer og truer deg, har du lov til å ta lydopptak for å dokumentere det. For eksempel kan du filme det med en annens mobil.
– Snakk med noen du stoler på: Det aller viktigste man må gjøre når et nakenbilde er blitt spredt på nett eller på sosiale medier mot din vilje, er å si ifra til en voksen du stoler på med en eneste gang. Kanskje synes du det er flaut å måtte fortelle det, men skal du få satt en stopper for den som har spredt bilder eller fremsatt trusler mot deg, så er dette noe av det første du bør gjøre. Det er også svært viktig at du får snakket med noen, sånn at du ikke mister nattesøvnen og blir godt ivaretatt oppe i en vanskelig situasjon.
– Plasser ansvaret der det hører hjemme: anmeld saken til politiet!
Dessverre er det slik at dersom nakenbilder eller videoer allerede har havnet i feil hender, er det ofte lite politiet kan gjøre med akkurat det. Likevel er det svært viktig at du kontakter politiet, ikke minst for å plassere ansvaret der det hører hjemme – dvs. hos den som har delt bilder/videoer uten at du har samtykket til det. Skal man få stoppet slike personer fra å dele bilder videre, er det viktig at politiet varsles slik at de får etterforsket saken og får muligheten til å gripe inn. Uansett om det er en voksen eller en mindreårig (under 18 år) som har delt bilder uten samtykke, skal politiet etterforske saken.
– Få hjelp av en voksen når du skal levere politianmeldelsen: Barn under 18 år må få hjelp av en voksen når noe ulovlig skal meldes til politiet. Man kan ringe politistasjonen der man bor, møte opp hos politiet for å levere anmeldelsen, eller man kan levere politianmeldelsen på nett.
– Før du kontakter politiet: Skriv ned alt du vet om den eller de som har delt bildet. Brukernavn, falske navn, ting du husker at de har sagt om seg selv, eller andre ting som kan være viktig for politiet å vite om når de skal etterforske saken. Det kan være lurt å legge ved screenshots/skjermbilder og andre bevis i et worddokument og lagre alt på en minnepenn, så går det raskere å få levert anmeldelsen og få registrert saken.
Er du ikke 100 % sikker på om bildet eller videoen du har mottatt er delt med samtykke? I så tilfelle: Ikke del videre! Et samtykke vil i dette tilfellet si at man har bekreftet og godkjent at noe deles.
Har DU blitt utsatt for noe ekkelt eller opplevd at noen sier noe om kroppen din som virker krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende, ydmykende eller plagsomt? Dette kalles for uønsket seksuell oppmerksomhet – eller seksuell trakassering. Det å gjøre noe seksuelt med en som ikke har lyst, kan være et seksuelt overgrep. Både digitale og fysiske overgrep er ulovlig.
Men, hva gjør du hvis noen sier noe ubehagelig om kroppen din eller ber deg som å gjøre noe ekkelt? Det er vanskelig å gi et godt svar på hvordan du skal reagere og hva du skal si dersom du opplever slike ting. Én ting er iallfall sikkert, og det er at ikke alt skal aksepteres. Ingen kan tvinge deg til noe du ikke vil. Dette kan du gjøre:
– Ta screenshot/skjermbilde av meldingen(e) du har mottatt eller upassende kommentarer.
– Snakk med en voksen: Dersom du synes det er vanskelig å si ifra selv, kan du få hjelp av en venn eller en voksen du stoler på.
– Blokker: Får du uønsket seksuell oppmerksomhet på sosiale medier eller under gaming, kan du blokkere personen. Mange spill, sosiale medier og apper har også en rapporteringsknapp som du bør bruke i slike tilfeller.
Har noen truet deg til å sende nakenbilder eller videoer? I noen tilfeller tvinges barn og unge til å gjøre noe mot sin vilje, i andre tilfeller fremsettes slike trusler for å presse offeret for penger. Dette er ulovlig, og politiet ser svært alvorlig på denne type digitale overgrep. At en fremmed presser eller truer deg på nett kan nemlig oppleves enda verre via skjermen, ettersom du ikke har et ansikt å forholde deg til og ikke vet hvem det er som fremsetter truslene.
Datadetektiv Mia Landsem har noen klare råd for hva du bør gjøre i slike tilfeller:
– Bryt kontakten, ikke svar!
– Snakk med noen du stoler på: Det aller viktigste du må gjøre når du har mottatt trusler eller er blitt presset til å gjøre noe mot din vilje, er å si ifra til en voksen du stoler på med en eneste gang. Kanskje synes du det er flaut å måtte fortelle det, men skal du få satt en stopper for trusler og unngå å bli presset til å gi fra deg penger, så er dette noe av det første du bør gjøre. Det er også svært viktig at du får snakket med noen, sånn at du ikke mister nattesøvnen og blir godt ivaretatt oppe i en vanskelig situasjon.
– Samle bevis ved å ta screenshots/skjermbilder av trusler du har mottatt, eller meldinger der du blir presset til å gjøre noe mot din vilje. Dersom du vil levere en anmeldelse til politiet, er det utrolig viktig å dokumentere det som har skjedd.
– Gjør lydopptak: Hvis noen ringer og truer deg, har du lov til å ta lydopptak for å dokumentere det. For eksempel kan du filme det med en annens mobil.
– Ikke betal noe til de som forsøker å presse deg for penger.
– Du bør gjøre profilen din på sosiale medier privat, slik at utpresseren ikke får tilgang til vennelisten din.
– Deaktiver profilen din for en ukes tid – det gir best effekt. Dersom du ikke svarer på meldinger og utpresser ikke kan kontakte deg, så vil vedkommende i mange tilfeller miste interessen.
– Har du mottatt trusler, er det svært viktig at du anmelder saken til politiet!
Dessverre er det slik at dersom nakenbilder eller videoer allerede har havnet i feil hender, er det ofte lite politiet kan gjøre med akkurat det. Likevel er det svært viktig at du kontakter politiet, ikke minst for å plassere ansvaret der det hører hjemme – dvs. hos den som presset deg til å sende bilder eller har truet deg. Du er neppe den eneste personen som overgriperen har oppført seg sånn mot. Skal man stoppe overgriperen fra å utføre denne type handling mot deg og eventuelle andre barn og unge hen har vært i kontakt med, er det viktig at politiet varsles slik at de får etterforsket saken og får muligheten til å gripe inn. Uansett om overgriper er voksen eller mindreårig (under 18 år), skal politiet etterforske saken. Dersom det er snakk om en overgriper som er mindreårig og som har fremsatt trusler mot noen på samme alder, vil politiet automatisk varsle barnevernet for videre oppfølging av overgriperen.
– Få hjelp av en voksen når du skal levere politianmeldelsen: Barn under 18 år må få hjelp av en voksen når noe ulovlig skal meldes til politiet. Man kan ringe politistasjonen der man bor, møte opp hos politiet for å levere anmeldelsen, eller man kan levere politianmeldelsen på nett.
– Før du kontakter politiet: Skriv ned alt du vet om den eller de som har presset deg eller fremsatt trusler. Brukernavn, falske navn, ting du husker at han eller hun har sagt om seg selv, eller andre ting som kan være viktig for politiet å vite om når de skal etterforske saken. Det kan være lurt å legge ved screenshots/skjermbilder og andre bevis i et worddokument og lagre alt på en minnepenn, så går det raskere å få levert anmeldelsen og få registrert saken.
Hva bør du gjøre hvis en fremmed tar kontakt? Kanskje ønsker du ikke kontakt med vedkommende? Kanskje har du en dårlig magefølelse og mistenker at han eller hun har dårlige hensikter? Kanskje du til og med mistenker at den fremmede har en falsk profil eller utgir seg for å være en annen?
Dette kan du gjøre:
– Ta screenshot/skjermbilde av meldingen(e) du har mottatt
– Snakk med en voksen du stoler på
– Ikke fortell hva du heter eller hvor du bor dersom personen spør om å få vite det, gi heller ikke telefonnummeret ditt til noe du ikke kjenner. Hvis du har gjort det, kan du blokkere vedkommende slik at han eller hun ikke kan ringe deg.
– Ikke send bilder eller video av deg selv, selv om personen insisterer eller presser deg.
Hvis du opplever digital mobbing, ikke svar mobb tilbake. Det kan være fristende å svare stygt, men det lureste er å ikke svare i det hele tatt. Mobberne vil gjerne ha en reaksjon, og når man svarer blir også bevisene for at man blir mobbet svakere – ettersom at man er «like god» når hvis man svarer.
Gå heller til en voksen du stoler på og si ifra.
Ofte er den som utfører plagingen noen du kjenner til fra før. Dersom det er noen som går på skolen din, må du si ifra til en lærer, helsesykepleier eller en annen voksen på skolen. Dersom det er noen du kjenner som plager deg, kan du få hjelp av en forelder eller en annen voksen du stoler på til å ta det opp med foreldrene til den som plager deg. Husk at skolen har en plikt til å gripe inn og til å hjelpe deg med å få stoppet denne type plaging. Alle har nemlig rett på en trygt skolemiljø (det kan du lese mer om i Lov om grunnskolen og videregående opplæring – paragraf 9A). At loven har regler om dette, betyr at skolen MÅ gjøre noe for å få slutt på mobbingen. Det betyr også at rektor på alle norske skoler har plikt til å ta elever på alvor hvis de ser mobbing eller hvis du som elev selv er modig nok til å fortelle at du blir plaget.
Dersom noen mobber, trakasserer eller sier noen krenkende til deg på mobil, på sosiale medier eller på en chat under gaming, så kan du blokkere og rapportere dem. Mer om dette i neste avsnitt.
Når man gamer, er det dessverre mange som har opplevd å få stygge kommentarer eller meldinger fra andre gamere. Det er som regel gøy å spille, men dersom du spiller dårlig kan det skje at noen sier at «du suger» eller skylder på deg hvis laget taper. Det kan være veldig ubehagelig å få slike kommentarer når man gamer. I noen spill er det også mulig å snakke sammen via mikrofon, og da kan man til og med høre stemmen til de som kommer med slike dumme kommentarer. Da kan det være veldig fristende å si noe ufint tilbake. Et godt råd er uansett å tenke seg godt om før man sier noe. Kanskje kan man svare på en høflig måte?
– Ikke svar: Hvis noen plager eller mobber deg på nett, under gaming eller på mobil (det vi kaller digital mobbing), ikke mobb tilbake. Det er nemlig det den som mobber vil at du skal gjøre – han eller hun vil ha en reaksjon. Gå heller til en voksen du stoler på og si ifra. Hvis det blir for ille: logg av.
– Rapporter spilleren: I alle spill kan du melde fra (rapportere) dersom andre spillere skriver stygge ting eller mobber andre. Men husk at andre også kan rapportere deg. Får du mange rapporteringer, får du ikke lov til å snakke eller skrive i chatten. Du kan også risikere å bli kastet ut av spillet dersom det skjer flere ganger. Skjer det gjentatte ganger, kan du risikere at brukeren din slettes.
– Slå av chatten: Hvis noen skriver noe stygt til deg i chatten, kan du i noen spill velge å slå av chatten. Kanskje vil du da oppleve å spille bedre?
Noen ganger innser man at man selv har bidratt til mobbing. Det var kanskje bare ment som en morsom greie og medførte mye latter, men den som ble utsatt for mobbingen ble svært lei seg. Mobbing er like ille om det skjer i skolegården eller via skjermen. Når det skjer på nett eller på mobil, kan det kanskje virke litt mer uskyldig. Men, for den som blir mobbet, oppleves det like ille.
Det er veldig modig gjort å innrømme at man har gjort noe galt. Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å ta ansvar for det du har gjort:
– Først og fremst bør du vurdere å snakke med en voksen om det som har skjedd. Det er veldig modig å fortelle en voksen at man har gjort noe galt. Det er selvfølgelig kjipt å måtte innrømme noe sånt, og kanskje får du også kjeft. Men, det går over. Det positive er at du får lettet på samvittigheten din, og kanskje kan du få noen gode råd om hva du kan gjøre og ikke minst hjelp til å «rette opp i feilen».
– Har du skrevet noe stygt om noen på nettet eller lagt ut et slemt bilde? Slett det.
– Har du fortalt rykter du har hørt om noen: Ta en prat med de du fortalte det til, og fortell at det du fortalte ikke er sant. Du bør også be de om å ikke spre ryktet videre.
– Du bør også vurdere om du bør ta kontakt med den du har bidratt til å mobbe, for å be om unnskyldning.