Hjem > Hva er nettovergrep
Har DU blitt utsatt for overgrep på nett? Da er du ikke den eneste. Mia Landsem er datadetektiv og etisk hacker, og får hver dag flere henvendelser fra barn og unge som utsettes for overgrep på nett. Det dreier seg om alt fra mobbing og krenkende atferd på nett og mobil, trakassering og utestenging under gaming, overvåking, trusler og utpressing. Noen av de hun er i kontakt med har opplevd å få spredt privat informasjon og private bilder mot sin vilje – og konsekvensene er store for de som blir rammet.
Det disse barna og ungdommene utsettes for, kalles gjerne nettrelaterte overgrep eller digital vold. Nettopp det finner du mer informasjon om på denne siden.
Hvordan unngå overgrep på nett
Veien fra positive til ubehagelige opplevelser på nett, under gaming og på sosiale medier kan være veldig kort. Det er derfor viktig at du som er ung kjenner til både muligheter på nett, men også ekle ting du kan risikere å møte på via skjermen. Her finner du 8 gode tips om hvordan du unngår overgrep på nett.
Hjelp! Hva gjør jeg nå???
Er du barn eller ungdom, og har blitt utsatt for noe ubehagelig på nett? Her finner du gode råd om hva du bør gjøre og hvor du kan søke hjelp.
For lærere og helsesykepleiere
Synes du det er utfordrende å undervise om digitale overgrep? Her finner du et opplæringsprogram for deg som skal holde forebyggende undervisning om overgrep på nett. Undervisningensmateriellet er utformet og kvalitetssikret av en rekke fagpersoner på området, blant annet datadetektiv og etisk hacker Mia Landsem.
Foreldretips
Her har vi samlet gode råd om overgrep på nett som kan være nyttige for deg som er forelder, foresatt eller annen omsorgsperson for et barn eller en ungdom. Det dreier seg om alt fra hvordan en overgriper opererer på nett for å oppnå kontakt og tillit hos barnet ditt, viktigheten av foreldrekontroll og gode regler på mobil og pc. Du finner også noen tips om hvordan du kan snakke med barnet ditt om sentrale temaer knyttet til overgrep på nett.
Nettet og sosiale medier gir uendelige muligheter, men de samme plattformene utgjør også en risiko. Mange barn og unge opplever ubehagelige ting på nettet. Barn i stadig yngre alder blir sårbare for press, henvendelser og inntrykk som de ikke alltid har modenhet til å håndtere på egenhånd.
Hvordan kan man forebygge overgrep på nett? Først og fremst må man sikre at både barn og foreldre/omsorgspersoner har et bevisst forhold til hva man kan møte på på nett og hvordan man skal håndtere en situasjon som kanskje oppleves som ubehagelig. Også i undervisningen på barne- og ungdomstrinnet trengs det et kompetanseløft.
Nettet, gaming og sosiale medier er en viktig sosial arena for barn og unge i dag. Her chatter de med venner, underholder hverandre med morsomme bilder og videoer, gjør avtaler, knytter nye kontakter og utvider vennekretsen. På nettet kan de også flørte, sjekke og treffe likesinnede.
Barn og unge bruker nettet, gaming og sosiale medier til å utforske. De utforsker blant annet egen identitet, leter etter informasjon om alt de lurer på om kropp og seksualitet, deler erfaringer og tester ut grenser. For mange unge er nettet en svært viktig arena for å føle seg som del av et større fellesskap.
Som ung har man ofte et stort behov for å bli sett og likt, og på de digitale arenaene kan man få bekreftelse og komplimenter – også fra folk man ikke kjenner.
Nettet, gaming og sosiale medier er også en arena der foreldre, foresatte og omsorgspersoner ikke har oversikt over hva barna gjør og hvem de har kontakt med. Det bidrar til at det er langt vanskeligere å fange opp digital mobbing, seksuelle krenkelser og nettrelaterte overgrep. Grove, krenkende og upassende kommentarer kan lett bli spredt, og i mange tilfeller skjer det ting på nett eller på mobil uten at noen har mulighet til å gripe inn eller fjerne ulovlige, skadelige eller krenkende bilder eller videoer.
Blir man mobbet eller utestengt på nett (for eksempel under gaming), er konsekvensene for den som opplever det like store som når slike ting skjer ansikt til ansikt i skolegården eller på andre arenaer. At en fremmed presser eller truer deg på nett kan oppleves enda verre via skjermen, ettersom du ikke har et ansikt å forholde deg til og ikke vet hvem det er som fremsetter truslene. Og like ille vil det oppleves at noen du kjenner truer eller presser deg til å gjøre noe du ikke vil. Kanskje truer de med å dele et bilde av deg som var sendt i fortrolighet, kanskje er det skambelagt å fortelle om det som har skjedd til en voksen, og kanskje er du flau over at du lot deg lure. Samtidig er du pinlig klar over konsekvensene det kan få dersom «alle» får vite det.
Kanskje kjenner du på en vond følelse i magen når du tar opp mobilen eller åpner PCen. Kanskje blir du redd for å dra på skolen. Noen får det til og med så vondt at de ikke vil leve mer.
Vit at det finnes hjelp. Uansett hvor mørk situasjonen du har kommet opp i kan fremstå: ikke stå alene oppe i det. Det er viktig at du snakker med en voksen du stoler på om det som har skjedd, og at du søker hjelp.
Et av formålene med Æ e mæ-modulen som omhandler overgrep på nett, er å ruste opp barn og ungdom slik at de vet hva de skal passe seg for på nett, sosiale medier og under gaming. Datadetektiv og etisk hacker Mia Landsem er en av flere viktige bidragsytere bak opplæringsprogrammet. Her er en oversikt over noen av fagpersonene som har bidratt i dette viktige arbeidet.